Kesätyöntekijänä Ilolansalon kuntoutuksessa

01.11.2017
Kesätyöntekijänä Ilolansalon kuntoutuksessa

Olen vasta 22 vuotias, mutta olen ollut monissa työpaikoissa, palkollisena sekä harjoittelijana. Nyt on kuitenkin pakko todeta, että ikinä ennen ei ole ollut näin mukavaa tulla aamulla töihin (jopa viikonlopun jälkeen), kuin tänä kesänä. Olen oppinut fysioterapiasta aivan valtavasti, sekä kehittynyt ammatillisesti kesän aikana. Erityisesti olen oppinut omasta intohimon kohteestani, neurologisista sairauksista ja niiden kuntoutuksesta. Olen päässyt haastamaan itseäni ja olemaan mukavuusalueeni ulkopuolella, mikä kaikessa rankkuudessaan kehittää minua eniten. Työyhteisö Salvan kuntoutuksessa on huikea ja on ollut ilo kuulua siihen. Tuli mieleeni mitä tahansa, niin heiltä voi kysyä. Olen pystynyt tunnustamaan suoraan, jos en jotakin osaa ja minua on ilomielin autettu. Kuntoutuksen työntekijät ovat omasta halustaan antaneet minulle paljon vinkkejä ja opettaneet minua.

Neurologisen kuntoutuksen lisäksi toinen suuri ryhmä ollut ikääntyneiden kuntoutus. Täytyy myöntää, että ennen kesätyötä pidin ikääntyneiden fysioterapiaa ”tylsänä”. Onneksi ensimmäisen työviikon jälkeen mielipiteeni muuttui täysin. Ikääntyneillä on niin pitkä elämänhistoria, että kuntoutuksesta ei saa tylsää tekemälläkään. ”Fysioterapeutin aivoilla” ajateltuna on mielenkiintoista, kun taustalta löytyy suuri palapeli mitä lähteä ratkomaan. Löytyy mm. nivelrikkoa, nilkka mennyt nuorempana ympäri ja työn rasittamaan selkää. Nämä kaikki tulee ottaa huomioon, kun alamme esimerkiksi kehittämään alaraajojen lihasvoimia kävelykykyä ylläpitämään. ”Tavallisen ihmisen aivoilla” ajateltuna on aivan valtavan ihana kuulla ikääntyneiden elämästä tarinoita sekä keskustella itseään 70 vuotta vanhemman kanssa tämän hetken pinnalla olevista asioista.

Ammatillisuuden lisäksi olen oivaltanut paljon asioita sekä kasvanut henkisesti. Suurimmat ilot sekä mielenkiintoisimmat ja ajatuksia herättävimmät keskustelut olen käynyt sotiemme veteraanien ja lottien kanssa. Ymmärrän nyt, kuinka tärkeää itsenäinen Suomi on ja minusta on tullut valtavan paljon isänmaallisempi. Sotiemme veteraanit ovat pitkän elämänsä aikana kokeneet paljon. Me nuoret emme pysty edes käsittämään asiaa. Kuitenkin jokainen tapaamani veteraani on ollut hyvin kiitollinen ja ystävällinen. Heidän elämänasenteestaan aion varmasti ottaa mallia!

Nyt on hyvä palata hetkeksi takaisin koulun penkille. Onkin hyvä aloittaa syksy harjoittelulla, neurologisella osastolla.

Essi Virtanen, Salvan kuntoutuksen kesätyöntekijä