Oman mukavuusalueen ulkopuolella

05.01.2018
Nainen pitää kädessään rättiä

Opiskelen Laitoshuoltajaksi ja olen ollut työssä oppimassa Salvan siivouksessa kohta viisi viikkoa. Valitettavasti kaikki hyvä loppuu aikanaan ja niin harjoittelunikin.

Hakeuduin työssä oppimaan Ilolansaloon, koska olin kuullut kuinka mukava ja monipuolinen talo tämä on. Ja koska en ole ennen ollut siivoojana palvelukodissa, enkä myöskään siivonnut vieraiden ihmisten kotona.

Hetkeäkään en ole katunut päätöstäni tulla Ilolansaloon, päinvastoin, vaikka välillä siivoustyötä tehdessä joutuukin oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Työ on ollut sopivasti haastavaa ja itsenäistä. Työporukka on varsin loistava. Mikään päivä ei ole ollut samanlainen kuin eilinen. 
Olen oppinut täällä paljon mm. erilaisista siivousmenetelmistä, siivousaineista kuin ihmisten auttamisestakin. Minulle pieni teko, kuten lakanoiden vaihto, on monelle vanhukselle suuri apu. Tällaisessa paikassa, missä asuu paljon vanhuksia, korostuu ammattitaidon tärkeys siivotessa, mm. aseptiikan ja hygienian merkeissä. Myös siivoojan luotettavuus ja vaitiolovelvollisuudesta kiinni pitäminen on todella tärkeää, kun mennään toisten kotiin siivoamaan. 

On ollut ilo huomata, kuinka hyvin opiskelijatkin otetaan vastaan Ilolansalossa, niin työntekijöiden kuin asukkaidenkin keskuudessa. Ihmiset ovat iloisia ja ystävällisiä, aamulla sanotaan reippaasti huomenta, puolin ja toisin. Henkilökunnalta on aina uskaltanut kysyä apua ja mieltä askarruttavista asioista. Asukkaiden kanssa on ollut mukava jutustella ja vaihtaa muutama sana siivouksen lomassa, vaikka päivän uutisista.

Kiitos mukavista ja opettavaisista viikoista, Salvan siivoukselle ja koko Ilolansalon porukalle!

Elina