Vapaaehtoistyö antaa paljon

02.03.2018
mies soittaa kitaraa

Olen aina pitänyt musiikista ja nuorempana kävin paljon tansseissa; en niinkään tanssimassa vaan kuuntelemassa musiikkia ja katsomassa orkestereita. Kaipa silloinkin jo haaveilin joskus pääseväni soittamaan. Nyt tuo haave on toteutunut  vaikka siihen aikaa kuluikin. Suuressa osassa on vanhusten luona tapahtuva vapaaehtoistyö. 

Vauhdikas työelämä oli selvästi jarruna soittoharrastukselleni, toki jonkin verran ehdin harrastaa ja sain raivattua sille tilaakin. Siirtyminen eläkkeelle etuajassa antoi sitten aikaa reilusti musiikille. Jo varhain totesin, että yksin harjoittelu tuntuu tyhmälle ja esiintyminen antaa pontta myös harjoitteluun. Mieli veti yleisön eteen ja kyllä se toive onkin sitten toteutunut. En edes osaa kuvitella, mitä tekisin, jos en soittaisi. Jouten en osaa olla. Kiikalassa minulla on varsin hyvät tilat ja kalusto tähän harrastukseen. Monenlainen vapaaehtoistyö on antanut tähän paljon uusia mahdollisuuksia.

Olen näiden reilun parin vuosikymmenen aikana saanut paljon uusia tuttavuuksia niin soittokavereista kuin myös yleisön joukosta, sekä  esiintymispaikkojen henkilökunnista. Keikoilla kuulen myös paljon hienoja tarinoita ihmisten elämän varrelta, pääasiassa positiivisia kokemuksia liittyen esitettäviin kappaleisiin. 

Erilaisia kokoonpanoja – orkestereita – on tällä hetkelläkin 5 -7 kappaletta ja musiikkigenre on varsin laaja. Lisäksi monen, monen laulajan kanssa olen tehnyt keikkoja.  Arvelen, että lähemmäs 50 eri henkilön kanssa soitan muodossa tai toisessa eri kokoonpanoissa. Ja voi kuinka hienoja ihmisiä he kaikki ovat. Syntyy paljon hienoa ajatuksenvaihtoa, yhteistyötä ja elämänkokemuksia sekä mukavaa yhdessäoloa. Samalla heistä on tullut uusia ystäviä. Suurempi osa kumppaneistani on myöskin osallistunut muodossa tai toisessa erilaiseen vapaaehtoistyöhön.

Mitä vapaaehtoistyö sitten antaa minulle? Nämä lähes 70 elettyä vuotta ovat kohdelleet minua hyvin, olen elänyt mukavan elämän ja saanut paljon, myöskin loistavaa terveydenhoitoa yhteiskunnalta. Tämä on minun tapani kiittää siitä kaikesta. Esiintymisen aikana kehoon erittyy runsaasti adrenaliinia, josta seurauksena syntyy hyvä olo. Se antaa myös voimia pidemmäksi ajaksi. Yleensä esiintymisten aikana ja jälkeen saamani palaute on ollut myönteistä, siitä tulee hyvä olo ja se antaa myös intoa ja lisävoimaa. Ja lisäksi olen saanut kuulla monia hienoja kertomuksia eri ihmisten elämän varrelta. Ja onpa minulla paljon järkevää, mukavaa, usein haastavaakin tekemistä.

Hannu vapaaehtoinen