Mitä nykyään saa syödä?

02.11.2018
nainen syö ruokaa

Joka tuutista, lehdistä, televisiosta, radiosta, internetistä, somesta tulee ohjeita mitä ja miten pitäisi syödä. Mikä milloinkin on kiellettyä. Kananmunia ei saa syödä kuin kerran viikossa. Maito on ihan turhaa ja jo vaarallista, vain imeväisikäiset tarvitsevat maitoa. Ja sokeri, se vasta pahasta on, ja muut makeutusaineet ovat ihan myrkkyä. Hedelmissäkin on likaa sokeria ja ne ovat niin jalostettuja, ettei niissä ole mitään ravintoaineita jäljellä. Lihan syönti on vaarallista ja eettisesti arveluttavaa. Kaloissa on kaikenlaisia myrkkyjäämiä. Leipä ja muut viljatuotteet ovat ainakin karppaajien mielestä pahasta.  Voi on verisuonille vaarallista ja margariinit ovat ties mistä kissanraadoista tehtyä. Valmisruoat ja einekset ovat pelkkiä lisäaineita täynnä. Kasviksista ei uskalla syödä, kun ne on kasvatettu lannoitetussa maaperässä.

Ohjeita tulee myös, miten pitäisi syödä. Nyt kuuluu syödä puhtaasti tuotettua ja prosessoimatonta ruokaa. Kaikki pitää itse valmistaa ja mieluusti vielä kasvattaa itse. 

Kyllä tässä tiedon ja ohjeistusten tulvassa menee väkisinkin pää sekaisin, millä sitä vatsansa täyttää.

En väitä vastaan, etteikö ruoan terveellisyyteen liittyvissä väittämissä ole perää. Esimerkiksi jotkut voivat syödä kananmunia useammin, eikä sillä ole vaikutusta kolesteroliarvoihin, mutta joillekin runsas kananmunien syönti nostaa kolesteroliarvot pilviin. On sairauksia, joille oikea ruokavalio on erityisen tärkeää esim. keliaakikko ei voi syödä gluteenia sisältäviä viljatuotteita. Me olemme kaikki erilaisia ja asioilla on monta puolta. Ravintoasiat eivät koskaan ole yksisäikeisiä. Mutta kohtuus kaikessa periaatteella ja terveellä maalaisjärjellä pääsee jo pitkälle. Ruoan tulisi tuottaa mielihyvää ja täyttää meidän ravitsemukselliset tarpeemme.

Tämän tarjoamme myös Ravintola Ilolansalossa. Annoksemme ovat monipuolisia. Värikkäin salaatein ja ruokavaihtoehdoin kokoat ravintorikkaan lautasen. Ai että, nautin kun saan syödä joka työpäivinä Ilolansalossa valmistettua ruokaa, saan istua valmiiseen ruokapöytään. Tiedän että ruoka on terveellistä, turvallista ja hyvää. Voin itse koota annokseni. Ilolansalon ruokalinjastosta saa itse koottua terveellisen ja itselleen mieleisen annoksen, myös erityisruokavaliot on huomioitu ateriasuunnittelussamme. Ruokahetken sosiaalista puolta ei saa unohtaa. On kiva ruokailla, kun on ruokaseuraa ja voi vaihtaa kuulumisia. 

Minun ruokafilosofiani on, että kaikkea saa syödä, kohtuudella ja herkutella pitää silloin tällöin. Kun ruokavalio koostuu 80 % terveellisetä ruoasta, lopulla 20 % voi herkutella. 

Elina, ravitsemuspäällikkö

P.S. Hyvä herkutteluhetki on isänpäivänä 11.11.2018, silloin Ravintola Ilolansalossa katetaan herkullinen juhlapöytä. Varaa pöytäsi etukäteen keittiöltä elina.tuominen@salva.fi, 044 7213 353 tai suoraan Ilolansalon kahviosta.