Jokainen ihminen on tärkeä

19.01.2018
hoitaja puhuu vanhuksen kanssa

Hoitotyössä ihmisarvo on eniten mielessäni kun nousen rappuja asiakkaiden luo. Se, että jokainen on tärkeä ja merkittävä. Kohtaan ja kunnioitan kaikkia samalla tavalla ja se tunne on jo lapsena opittu ja minulle aina ollut luontevaa. Kohtele muita kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan. Kun sen pitää mielessä ei kovin väärin voi mennä. Kotihoidossa parhaita hetkiä on haasteissa onnistumiset. Yksin tehdään monesti töitä, toisinaan parina. Ilman tiimityötä ei työstä selviytyisi. Päivittäin pystyy turvautumaan toiseen tiimiläiseen ja kun avun tarve on suuri esim. äkillinen tapaturma, on hienoa huomata miten ripeästi ja ammattitaitoisesti niistä selviydytään vuorokauden ajasta riippumatta. 

Hoivavietti on itselleni syntynyt kuulemma puolitoistavuotiaana, siksi olenkin halunnut jo hyvin nuorena hoitoalalle. Usein olin lapsenlikkana ja omat neljä pentuani ovat ikävälillä 2-13 v. He pitävät organisointikyvystäni huolta ja sitä tarvitaan töissä ja kotona! Ilolansaloon tulin ensin harjoitteluun opiskelijana, jolloin tykästyin paikkaan. Valmistumisen jälkeen hain vakituista paikkaa 2011 ja siitä lähtien ollut talossa.

Työni parhaita puolia löytyy monia työkaverit joiden kanssa on saumatonta työskennellä ja keventää työn kuormitusta huumorilla. Parasta on työn vaihtelevuus. Asiakkaina on erikuntoisia ikääntyneitä, pitkäaikaissairaita ja vammautuneita. Paljon on päivän mittaan saatava aikaan, koska hoidon laadusta en halua tinkiä. Päivät ovat erilaisia ja siinä se mukavuus on. Ihmisten parissa työskentely on tuonut varmuutta ja osaan olla armollisempi itselle kun ei onnistunutkaan. Kuolevan ihmisen kohtaaminen on todennäköistä kun hoidettavat ovat sairaita ja ikääntyneitä. Heidän kertomukset omasta elämän vaiheista ovat rikkaita siksi niitä on kiva kuulla. Jokaisella on oma tarina. Kunnioittavaa olla hoitamassa myös viimeiset hetket, kun tulevaa ei voi tietää joskus lähtö on ennustettavissa joskus äkillinen. Itse mietin miten haluaisin minua kohdeltavan silloin kun olisin itse kuolevana ja sana arvokkaasti on mielessä ja siten toimin.

Maria Aaltonen hoitaja

Asiasanat