Työkokeilu Ilolansalossa

Lähettänyt Salva ry 17.12.2021
Kädet kasaavat palapeliä

Olemme olleet työkokeilussa Ilolansalossa neljättä viikkoa ja työkokeilumme lähestyy loppuaan. Työkokeilun aikana tutustuimme asukkaisiin ja toteutimme heille erilaista virkistystoimintaa. Työkokeilu on piristänyt arkeamme. Asukkaat ja henkilökunta ovat ottaneet meidät kivasti vastaan, ja olemme voineet työkokeilussa olla omia itsejämme.

On ollut mukava tavata uusia ihmisiä ja viettää aikaa ikäihmisten kanssa. Parasta on ollut se, että olemme voineet tuoda iloa ja tekemistä heidän päiväänsä. Olemme oppineet sen, että pärjäämme itsellemme vieraissa ja uusissa tilanteissa. 

Tet viikot Ilolansalossa

Lähettänyt Salva ry 19.11.2021
Nuori nainen ja vanhemmat rouvat kuuntelevat musiikkia

Olen 15-vuotias yhdeksäsluokkalainen ja tulin tet-oppilaaksi Ilolansaloon kahdeksi viikoksi. Valitsin Ilolansalon, koska paikka vaikutti erittäin mielenkiintoiselta ja lähipiirissäni on paljon sote- ja hoitoalan parissa työskenteleviä ihmisiä. Viihdyin tosi hyvin molemmat viikot ja ehdin sen varrella oppia paljon uutta.

TET-harjoittelijana Ilolansalossa

Lähettänyt Salva ry 05.11.2021
Mies vetää bingo-peliä.

En ensiksi tiennyt mitä minun täällä tehdä, mutta loppujen lopuksi kaikki tehtävät olivat yllättävän simppeleitä ja monena päivänä samoja. 

Päivä 1

Se tuntui pisimmältä, koska en tiennyt missä mikään oli ja mitä teen, mutta opin nopeasti.

Päivä 2

Tänään sain pitää ensimmäisen bingon ja sain tietää, että veisin joka päivä lounaan asukkaille. Tänään oli tarkoitus mennä toisen tettiläisen kanssa tekemää, mutta no jaa

Päivä 3

Lähihoitajan työhön tutustumassa

Lähettänyt Salva ry 08.10.2021
Ihmiset pelaavat lautapelejä

Opiskelemme lähihoitajiksi Salon Seudun Ammattiopistossa. Aloitimme opiskelut viime elokuussa ja olemme ensimmäisellä tutustumisjaksolla vanhainkodissa Ilolansalossa. Kolmen päivän aikana olemme päässeet seuraamaan päivätoimintaa ja olemme kiertäneet asukkaiden kodeissa hoitajien mukana. Olemme oppineet millaista on työskennellä vanhusten kanssa.

Tavattiin kolmen päivän aikana monia kivoja ihmisiä, joiden kanssa jutellessa päivät meni nopeasti. Opittiin miten muistisairaus näkyy ihmisessä. Opiskeluiden kannalta saimme tärkeää työkokemusta.

Jenna ja Inca

Miten tieni toi minut Ilolansaloon

Lähettänyt Salva ry 06.08.2021
Kaksi hoitajaa katsoo tietokoneen näyttöä

Lähdin vuonna 2018 opiskelemaan sairaanhoitajaksi Turun ammattikorkeakouluun vailla mitään aiempaa kokemusta hoitotyöstä. Alan ensimmäisen työpaikan hakeminen tuntui jännittävältä. Halusin saada opiskeluni pohjalle kokemusta perushoidosta, ja ehkä sitäkin enemmän lisää itseluottamusta.

Kesäkoululaisena Ilolansalon Ravintolassa

Lähettänyt Salva ry 09.07.2021
mies ja nainen seisovat kahvilan tiskin takana

Olemme Aaro ja Sofia. Olemme kolmatta ja toista vuotta Ilolansalon Palvelukeskuksessa kesätöissä. Aaro on ollut kaksi aikaisempaa vuotta siivouspalveluissa ja nyt tänä kesänä ensimmäistä kertaa Ilolansalon ravintolassa. Aaron mielestä ravintolassa on mukavaa, koska porukka on mahtava. Aaro palasi Ilolansaloon, koska on ollut täällä jo ennen ja Aaron tuttu on täällä töissä. Hänen mielestä ruoka on aina hyvää ja hyvä syy palata Ilolansaloon. Aaro on ollut myös TET-jaksonsa täällä.

Mistä on pulaa vanhustenhuollossa Salossa?

Lähettänyt Salva ry 19.04.2021
Palvelukeskus Ilolansalo kuvattuna Turuntieltä

Salossa on laskujeni mukaan kaupungin lisäksi kahdeksan yksityistä palvelutuottajaa. Yksiköitä on vieläkin enemmän. Erilaisia vanhuksille tarkoitettuja asuntoja tai asumispaikkoja on lähes 600.  On vuokra-asuntoja, tavallisia palveluasuntoja, tehostettuja palveluasuntoja niistä on n. 250.  Jokainen yksikkö on aikanaan perustettu yhteistyössä Salon kaupungin kanssa. Yksityiset kun tarvitsevat myönteisiä lausuntoja lupien, rahoituksen tai rakentamisen onnistumiseksi. 

"Mammat ja papat ovat kivoja"

Lähettänyt Salva ry 27.11.2020
mies ja nainen istuvat pöydän takana

Me kaikki tiedämme, että lasten suusta tulee totuus. Kerron teille tositarinan tähän liittyen. Olen asukasillassa ottanut esimerkin tyttären kahdeksanvuotiaasta pojasta ja samasta kaverista on nytkin kysymys. Kysyin häneltä lupaa. Reipas vastaus tuli ja hän sanoi, “voit käyttää myös nimeäni Viljami, koska en ole ihan vieras Ilolansalossa. “

Luonnon helmassa

Lähettänyt Salva ry 30.10.2020
Syksyinen maisema järvelle

"Taas tänään kävelylle lähdin,
luonnon ääreen kauniiseen niin.
Kesä auringon säteet lämpimät,
ja tuulen henkäykset viileät.
Tuovat muistot ihanat mieleen,
taas hymy tulee suun pieleen.

Taas samaan paikkaan jään katsomaan,
kun suomen luonto on kauneimmillaan.
On vihreät lehdet puissa kauniina,
sekä koivut lumen valkoisina.
Arvostan tätä kauneutta uskomatonta,
enkä tajua miten tämä on mahdollista.