Tet-viikko

Lähettänyt Salva ry 25.11.2022
Tyttö katsoo kameraan

Ilolansalossa on ollut ihan kivaa olla, rento ja mukava ilmapiiri. Asukkaat että työntekijät on ollut ystävällisiä ja iloisia lähes aina. Työskentely ja uuden näkeminen on ollut kivaa ja olisi kivaa myös myöhemmin tulla uudelleen töihin tänne muuten kuin tutustumisjaksolla.

Työkaverit on ollut mitä parasta ja kaikkien kanssa tullut hyvin toimeen. Työpaikalla olleet opiskelijat olivat myös todella kivoja ja hyviä keskusteluita on pidetty.

Jenna Pitkänen
9-luokkalainen tettiläinen

Päivätoiminta Ilolansalossa

Lähettänyt Salva ry 25.05.2022
Mies heittää hernepussia ja yrittää osua lattialla olevaan maaliin.

Päivätoiminta on kotona asumista tukevaa ja asiakkaan fyysistä toimintakykyä sekä henkistä vireyttä ja sosiaalisia suhteita ylläpitävää toimintaa. Toiminnalla tuodaan vaihtelua arkeen ja sen avulla pyritään lievittämään asiakkaiden mahdollisesti kokemia yksinäisyyden ja toimettomuuden tunteita.

Päivätoiminta on myös ennaltaehkäisevää toimintaa. Se on tarkoitettu omassa kodissaan asuville ikääntyneille ja erityisesti muistisairaille. Asiakkaan käyminen päivätoiminnassa mahdollistaa myös omaishoitajaa saamaan pienen, mutta jaksamisen kannalta tärkeän lepohetken.

Työkokeiluni päivätoiminnassa

Lähettänyt Salva ry 13.05.2022
Kaksi hoitajaa katsoo toisiaan ja nauraa

Olen ollut muutaman kuukauden ajan työkokeilussa Ilolansalon päivätoiminnassa. Päivätoiminta on kotona asuvan muistisairaan tukevaa toimintaa. Sillä ylläpidetään toimintaa ja annetaan virikettä päivään. Kokemus on ollut mukava, olen saanut paljon itseluottamusta sekä varmuuteni toimia eri tilanteissa on kehittynyt.

Hain viime keväänä sairaanhoitajaksi, mutta en päässyt. Siksi myös tämä kokemus on ollut kiva. Ennen tänne tuloa en ollut varma olisiko vanhusala minua varten, täällä kuitenkin ajatus vanhusten kanssa työskentelystä on vahvistunut.

Työkokeilu Ilolansalossa

Lähettänyt Salva ry 17.12.2021
Kädet kasaavat palapeliä

Olemme olleet työkokeilussa Ilolansalossa neljättä viikkoa ja työkokeilumme lähestyy loppuaan. Työkokeilun aikana tutustuimme asukkaisiin ja toteutimme heille erilaista virkistystoimintaa. Työkokeilu on piristänyt arkeamme. Asukkaat ja henkilökunta ovat ottaneet meidät kivasti vastaan, ja olemme voineet työkokeilussa olla omia itsejämme.

On ollut mukava tavata uusia ihmisiä ja viettää aikaa ikäihmisten kanssa. Parasta on ollut se, että olemme voineet tuoda iloa ja tekemistä heidän päiväänsä. Olemme oppineet sen, että pärjäämme itsellemme vieraissa ja uusissa tilanteissa. 

Tet viikot Ilolansalossa

Lähettänyt Salva ry 19.11.2021
Nuori nainen ja vanhemmat rouvat kuuntelevat musiikkia

Olen 15-vuotias yhdeksäsluokkalainen ja tulin tet-oppilaaksi Ilolansaloon kahdeksi viikoksi. Valitsin Ilolansalon, koska paikka vaikutti erittäin mielenkiintoiselta ja lähipiirissäni on paljon sote- ja hoitoalan parissa työskenteleviä ihmisiä. Viihdyin tosi hyvin molemmat viikot ja ehdin sen varrella oppia paljon uutta.

TET-harjoittelijana Ilolansalossa

Lähettänyt Salva ry 05.11.2021
Mies vetää bingo-peliä.

En ensiksi tiennyt mitä minun täällä tehdä, mutta loppujen lopuksi kaikki tehtävät olivat yllättävän simppeleitä ja monena päivänä samoja. 

Päivä 1

Se tuntui pisimmältä, koska en tiennyt missä mikään oli ja mitä teen, mutta opin nopeasti.

Päivä 2

Tänään sain pitää ensimmäisen bingon ja sain tietää, että veisin joka päivä lounaan asukkaille. Tänään oli tarkoitus mennä toisen tettiläisen kanssa tekemää, mutta no jaa

Päivä 3

Lähihoitajan työhön tutustumassa

Lähettänyt Salva ry 08.10.2021
Ihmiset pelaavat lautapelejä

Opiskelemme lähihoitajiksi Salon Seudun Ammattiopistossa. Aloitimme opiskelut viime elokuussa ja olemme ensimmäisellä tutustumisjaksolla vanhainkodissa Ilolansalossa. Kolmen päivän aikana olemme päässeet seuraamaan päivätoimintaa ja olemme kiertäneet asukkaiden kodeissa hoitajien mukana. Olemme oppineet millaista on työskennellä vanhusten kanssa.

Tavattiin kolmen päivän aikana monia kivoja ihmisiä, joiden kanssa jutellessa päivät meni nopeasti. Opittiin miten muistisairaus näkyy ihmisessä. Opiskeluiden kannalta saimme tärkeää työkokemusta.

Jenna ja Inca

Miten tieni toi minut Ilolansaloon

Lähettänyt Salva ry 06.08.2021
Kaksi hoitajaa katsoo tietokoneen näyttöä

Lähdin vuonna 2018 opiskelemaan sairaanhoitajaksi Turun ammattikorkeakouluun vailla mitään aiempaa kokemusta hoitotyöstä. Alan ensimmäisen työpaikan hakeminen tuntui jännittävältä. Halusin saada opiskeluni pohjalle kokemusta perushoidosta, ja ehkä sitäkin enemmän lisää itseluottamusta.

Kesäkoululaisena Ilolansalon Ravintolassa

Lähettänyt Salva ry 09.07.2021
mies ja nainen seisovat kahvilan tiskin takana

Olemme Aaro ja Sofia. Olemme kolmatta ja toista vuotta Ilolansalon Palvelukeskuksessa kesätöissä. Aaro on ollut kaksi aikaisempaa vuotta siivouspalveluissa ja nyt tänä kesänä ensimmäistä kertaa Ilolansalon ravintolassa. Aaron mielestä ravintolassa on mukavaa, koska porukka on mahtava. Aaro palasi Ilolansaloon, koska on ollut täällä jo ennen ja Aaron tuttu on täällä töissä. Hänen mielestä ruoka on aina hyvää ja hyvä syy palata Ilolansaloon. Aaro on ollut myös TET-jaksonsa täällä.

Mistä on pulaa vanhustenhuollossa Salossa?

Lähettänyt Salva ry 19.04.2021
Palvelukeskus Ilolansalo kuvattuna Turuntieltä

Salossa on laskujeni mukaan kaupungin lisäksi kahdeksan yksityistä palvelutuottajaa. Yksiköitä on vieläkin enemmän. Erilaisia vanhuksille tarkoitettuja asuntoja tai asumispaikkoja on lähes 600.  On vuokra-asuntoja, tavallisia palveluasuntoja, tehostettuja palveluasuntoja niistä on n. 250.  Jokainen yksikkö on aikanaan perustettu yhteistyössä Salon kaupungin kanssa. Yksityiset kun tarvitsevat myönteisiä lausuntoja lupien, rahoituksen tai rakentamisen onnistumiseksi.