Eettiset kysymyksen ja ongelmat esille Salvassa

Lähettänyt Salva ry 14.12.2018
eettiset ohjeet levitettynä pöydälle

Salvaan perustettiin eettinen työryhmä lokakuun puolivälissä, kokoonnumme noin joka toinen kuukausi. Eettisen työryhmän tavoitteena on käsitellä eettisiä ongelmia moniammatillisella porukalla ja pohtia toimintamalleja näihin kysymyksiin. Eettisen ongelman tunnistaa usein siitä, että ongelmaan ei ole suoralta kädeltä oikeaa tai väärää ratkaisua vaan asiaa voi tarkastella eri näkökulmista. Kysymyksiä voivat olla esimerkiksi: Voiko muistisairas ostaa useita kertoja päivässä karkkeja kahviosta? Saako asukas valita hoitajan?

Ammattina sankari, ainakin melkein

Lähettänyt Salva ry 16.11.2018
naiset istuvat pöydän ympärillä ja juovat kahvia

Sain siis kunnian kertoa työstäni laitoshuoltajana ja mietin pääni puhki kuinka sen tekisin. Pohdin erilaisia lähestymistapoja ja aika pian huomasin ettei niistä toimi mikään. Eli on varmaan paras, että kerron yhdestä normityöpäivästäni johon mahtui verta, hikeä ja kyyneleitä, mutta myös paljon naurua.

Mitä nykyään saa syödä?

Lähettänyt Salva ry 02.11.2018
nainen syö ruokaa

Joka tuutista, lehdistä, televisiosta, radiosta, internetistä, somesta tulee ohjeita mitä ja miten pitäisi syödä. Mikä milloinkin on kiellettyä. Kananmunia ei saa syödä kuin kerran viikossa. Maito on ihan turhaa ja jo vaarallista, vain imeväisikäiset tarvitsevat maitoa. Ja sokeri, se vasta pahasta on, ja muut makeutusaineet ovat ihan myrkkyä. Hedelmissäkin on likaa sokeria ja ne ovat niin jalostettuja, ettei niissä ole mitään ravintoaineita jäljellä. Lihan syönti on vaarallista ja eettisesti arveluttavaa. Kaloissa on kaikenlaisia myrkkyjäämiä.

Viittä vaille lähihoitaja

Lähettänyt Salva ry 26.10.2018
hoitaja auttaa sängyssä makaavaa potilasta

Tapahtumat lähtivät liikkeelle kun jäin työttömäksi keväällä 2016. Heti päätin että nyt olisi aika vaihtaa alaa, myyntihommat saivat jäädä. Jo pitkään haaveissa ollut lähihoitajan ammatti olisi nyt mahdollista opiskella.

Terveiset laskukasojen takaa

Lähettänyt Salva ry 28.09.2018
nainen selaa papereita

Tulin Ilolansaloon viime toukokuussa ensin sijoitettuna työntekijänä Lounais-Suomen Marttojen arkiavusta, missä huolehdin ajanvarauksesta ja arkiavustajien aikataulutuksesta, sekä laskutuksesta ja muista toimistotöistä. Siirtyminen Ilolansalon hallintotoimistoon laskutusavuksi oli siinä mielessä hyvin luonteva, että olin saanut olla jo Martoilla läheisessä asiakaspalvelutyössä vanhustyön parissa.

Kesätyöntekijän aurinkoiset terveiset

Lähettänyt Salva ry 24.08.2018
tyttö pyyhkii pöytää

Minja tässä, 18-vuotias lukiolainen, joka oli Ravintola Ilolansalossa kesätöissä 2.7. – 27.7. Pitkään jatkuneet helteet ovat pehmentäneet aivojani sen verran, että työjakson aikana tapahtuneiden asioiden palauttaminen mieleen juuri nyt on hankalaa. Muistan kuitenkin tätä tekstiä kirjoittaessani joitain mieleen jääneitä hetkiä.

Kuten sen, kun pääsin leipomaan isossa keittiössä ensimmäistä kertaa ja jouduin ensimmäistä kertaa käyttämään sieltä löytyviä uusia laitteita. Olin suoraan sanottuna aivan hukassa ja hämmentynyt, mutta onneksi mahtavat työkaverini neuvoivat minua hyvin.

Kokemukseni bingoisäntänä

Lähettänyt Salva ry 29.06.2018
mies juontaa bingoa

Alkuperäinen työni täällä Ilolansalossa oli siivooja ja työtehtäviini kuului kotisiivous. Sain kuulla ensimmäisenä työviikkona, että minulla on mahdollisuus toimia bingoisäntänä. Ajatus kuullosti aluksi pelottavalta, koska joutuisin ääneen puhumaan mikrofoniin. Lopulta päädyin tulokseen, että haluan kokeilla uutta.

Vuodet vierii työpaikallani

Lähettänyt Salva ry 21.06.2018
kokki palvelee asiakasta

Ilolansalo ei näytä sammaloituvan kuten ei vierivät kivetkään. Aloitin 15 vuotta sitten palveluavustajana Ilolansalossa, keittiössä, joka oli pieni mutta tehokas. Ruoka ostettiin Salon keskuskeittiöltä ja kaikki oli uutta ja jännittävää. Asuin silloin vielä Turussa ja vahvasti alkoi näyttämään siltä että olen paluumuuttaja ja työ kuljettaa minut takaisin Saloon.