Kuka on vanha

Lähettänyt Salva ry 09.02.2018
vanha nainen potrerrikuvassa

Kun Arvo Ylppö täytti sata vuotta, minä olin viisivuotias. Uutisointi Ylpön merkkivuodesta on jäänyt vahvasti mieleeni. Ylppö teki merkittävän uran suomalaisen neuvolajärjestelmän kehittäjänä. Pienelle pojalle tapaus näytti toiselta; kukaan, ei siis kukaan, voi täyttää sataa vuotta. Muistan kuvitelleeni Ylpön olleen varmasti ainoa satavuotias Suomessa, ehkä koko maailmassa. Olivathan omat isovanhempani suunnilleen 70-vuotiaita, ja sen vanhempia ihmisiä ei voi olla. Paitsi Ylppö, jonka nimikin tarkoitti jotain hienoa.

Koronaa ja pyykkihuoltoa

Lähettänyt Salva ry 26.01.2018
mies ja nainen pelaavat koronaa

Olen Isto Lehtisen henkilökohtainen avustaja. Tehtäviini kuuluu auttaa Istoa tarvittavissa asioissa, missä hän apua tarvitsee, mm. pyykkihuollossa, kaupassa käyntiä, ulkoilua, mutta ennen kaikkea yritän antaa virikkeitä. Avustajana ei ole kahta samanlaista päivää. Isto tykkää laulamisesta ja tanssimisesta todella paljon. Meillä on suht saman kaltainen huumori, joten tulemme tosi hyvin juttuun.

Jokainen ihminen on tärkeä

Lähettänyt Salva ry 19.01.2018
hoitaja puhuu vanhuksen kanssa

Hoitotyössä ihmisarvo on eniten mielessäni kun nousen rappuja asiakkaiden luo. Se, että jokainen on tärkeä ja merkittävä. Kohtaan ja kunnioitan kaikkia samalla tavalla ja se tunne on jo lapsena opittu ja minulle aina ollut luontevaa. Kohtele muita kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan. Kun sen pitää mielessä ei kovin väärin voi mennä. Kotihoidossa parhaita hetkiä on haasteissa onnistumiset. Yksin tehdään monesti töitä, toisinaan parina. Ilman tiimityötä ei työstä selviytyisi. Päivittäin pystyy turvautumaan toiseen tiimiläiseen ja kun avun tarve on suuri esim.

Potilassiirtojen tekniikka haltuun

Lähettänyt Salva ry 12.01.2018
kaksi liukulautaa sairaalasängyn päällä

Olen Salvan palveluksessa työskentelevä fysioterapeutti ja olen työskennellyt nyt täällä hieman yli kaksi vuotta. Täällä työskennellessäni olen saanut mahdollisuuden kouluttautua ja kartuttaa ammatillista osaamistani sekä myös pätevöityä mm. Potilassiirtojen ergonomiakortti®-kouluttajaksi. Ennen kouluttaja-koulutusta kävin Potilassiirtojen ergonomiakortti®-koulutuksen. Nämä koulutukset ovat Työterveyslaitoksen (ttl) kehittämiä. 

Oman mukavuusalueen ulkopuolella

Lähettänyt Salva ry 05.01.2018
Nainen pitää kädessään rättiä

Opiskelen Laitoshuoltajaksi ja olen ollut työssä oppimassa Salvan siivouksessa kohta viisi viikkoa. Valitettavasti kaikki hyvä loppuu aikanaan ja niin harjoittelunikin.

Hakeuduin työssä oppimaan Ilolansaloon, koska olin kuullut kuinka mukava ja monipuolinen talo tämä on. Ja koska en ole ennen ollut siivoojana palvelukodissa, enkä myöskään siivonnut vieraiden ihmisten kotona.

Miksi minä?

Lähettänyt Salva ry 22.12.2017
Mies seisoo sateenvarjon kanssa

Olin jäämässä eläkkeelle Salon Seudun Sanomien päätoimittajan toimesta, kun työhuoneeseeni tunkeutuivat, ei nyt ihan viekkaudella eikä vääryydellä, vaan tositarkoituksella Salvan toiminnanjohtaja Anne Juntti ja silloisen johtokunnan puheenjohtaja Reijo Lindqvist.

He olivat etsimässä Salvalle puheenjohtajaa.  Uutta puheenjohtaja tarvittiin, sillä Reijo oli jäämässä tehtävästä eläkkeelle. Anne ja Reijo olivat varmasti epätoivossaan tarttumassa viimeiseen oljenkorteen, kun kysyivät josko ryhtyisin Salvan puheenjohtajaksi.  

Laatua ikäihmisten palvelussa

Lähettänyt Salva ry 29.11.2017
Vanhainkodin ulkopuoli

Viimeaikaisessa lehtikirjoittelussa on puhuttu siitä, miten ikäihmisten – vanhusten – saattaminen elontiensä päähän tulisi mahdollisimman halvaksi laadusta viis veisaten.  Perheen kohde, ikääntyvä henkilö, tuntee siinä itsensä oudon hölmöksi, varsinkin jos ei ole täysin dementoitunut.  Raha on ymmärrettävästi tärkeä asia, mutta laadun huomioiminen ei välttämättä merkitse pelkästään lisää kuluja. Voi olla jopa päinvastoin.

Minä sivarina

Lähettänyt Salva ry 10.11.2017
Nainen kaataa mehua lasiin

Aloitin siviilipalveluksen maaliskuun alussa ja nyt, kun tätä kirjoitan, olisi vielä 93 päivää palvelusta jäljellä. On se aika mennyt kyllä nopeasti.