Ensimmäiset neljä viikkoa

Lähettänyt Salva ry 06.09.2019
Mies pelaa huojuvaa tornia

Hain ensin neljään siviilipalveluspaikkaan. Osa hylkäsi, osa ei edes vastannut. Lopulta löysin Ilolansalon hallinnon puolelta vapaan paikan. Olin iloinen, koska oli turhauttavaa, kun mikään paikka ei hyväksynyt minua sivariksi.

Ensimmäinen viikko sivarina oli sekava. Tuli paljon asiaa kerralla, joka piti muistaa. Ymmärtäähän sen kyllä, sillä pakko siihen rytmiin oli jotenkin tottua. Eikä se sinänsä haittaa, koska aina löytyi ihmisiä, joilta voi kysyä apua. Palvelus on lähtenyt lopulta käyntiin ihan mukavasti ja nopeasti.

Kyl määki Poris - vaikuttamista ja verkostoitumista

Lähettänyt Salva ry 02.08.2019
Ihmiset keskustelevat SuomiAreenan lavalla

Porissa syntyneenä ja synnyttäneenä tunnen luontaista rakkautta porilaiseen elämänmenoon. Kesällä heinäkuussa se näkyy parhaiten. Tänäkin vuonna siirryin työstä lomalle SuomiAreenan ja Pori Jazzin siivittämänä. Kuuntelin monia keskusteluja, mm. vapaaehtoisuudesta, miten heitä saadaan ja miten heistä huolehditaan. Yksinkertaisin konsti on pyytää tulemaan vapaaehtoiseksi, kertoi tutkija. Kääntäen, syy miksi joku ei toimi vapaaehtoisena on se, että kukaan ei ole pyytänyt -vielä! Jatkossa katsonkin erityisen tarkkaan ympärilleni ja kutsun mukaan. Salvalla on vapaaehtoistehtäviä kaikille! 

Kesäkoululaisena on mitä mahtavinta

Lähettänyt Salva ry 05.07.2019
kokki tarjoilee grillimakkaraa

Olen nyt toista vuotta peräkkäin Ilolansalossa kesätöissä. Kesäkoululaisena on mitä mahtavinta olla täällä Ilolansalossa. Täällä on mitä mahtavinta työskennellä ja olla. Työkaverit ovat hyvin avuliaita, hauskoja ja kivoja, ja heidän kanssaan ei tunne oloaan yksinäiseksi tai kiusatuksi. Jos minua mietityttää jokin asia, voin kysyä sitä heiltä ja he vastaavat siihen mielellään. Täällä on myös kiva olla ja työskennellä, koska pidän siitä, kun saa auttaa ihmisiä, ja täällä Ilolansalossa tämä on mahdollista.

Palvelua suurella sydämellä

Lähettänyt Salva ry 28.06.2019
Palvelukodin asukkaat maalaavat pääsiäismunia

Työskentelen tällä hetkellä Ilolansalon Palvelukodin vastaavana sairaanhoitajana. Palvelukodin puolella asuvat ihmiset, jotka tarvitsevat hoitoa ja huolenpitoa ympäri vuorokauden. Meillä työhön kuuluvat arkiset toimet, kuten asukkaan syöttäminen, suihkussa ja saunassa käyttäminen sekä vessatus. Lisäksi ajamme parran, laitamme hiukset ja huolehdimme muusta perushygieniasta.  Arkiaskareiden ohessa järjestämme viriketoimintaa, kuten ulkoilua ja askartelua sekä erilaisia musiikkitilaisuuksia ja retkiä.

Kohti uusia seikkailuja

Lähettänyt Salva ry 30.04.2019
hoitajat nauravat

Muistan hyvin, kun vuonna 2003 menin Aatoskotiin ensimmäiseen työvuorooni. Jännitti aivan kamalasti. Minut otettiin kuitenkin todella lämpimästi vastaan. Kuukauden sijaisuus muuttui kuudentoista vuoden työrupeamaksi. Olen saanut melkein koko ajan työskennellä Aatoskodissa, joka on muistisairaiden ryhmäkoti. Tiesin heti, että tämä on minun juttuni. Työ on monipuolista, haastavaa ja erittäin palkitsevaa. Olen viihtynyt hyvin. Kuuteentoista vuoteen mahtuu paljon. Iloa ja surua, naurua ja itkua.

Vapaaehtoisena olemme tärkeitä

Lähettänyt Salva ry 25.04.2019
Nainen katsoo pöydällä esillä olevia koristeita

Vapaaehtoistyössä jokaisella on mahdollisuus toteuttaa itseään ja saada suoraa palautetta ihanilta avustettavilta. Salva ry:n Ilolansalon asukkailla on monella toiveita, joita me voimme toteuttaa. Meidän täytyy antaa vain hieman aikaa heille. Täällä on monia innostuneita vapaaehtoisia, jotka käyvät viikoittain ulkoiluttamassa asukkaita, vetävät erilaisia ryhmiä, laulattavat, vetävät jumppaa ym. Jokainen toimii suurella sydämellä ja saa vastalahjaksi hymyn, kädenpuristuksen ja sanan kiitos, kyynel silmäkuopassaan sanottuna.  Se kannustaa tulemaan uudestaan.

Vanhusgate puhututtaa – toinen toistaan järkyttävämpiä tapahtumia tulee esiin - miten meillä Salvassa on asiat?

Lähettänyt Salva ry 05.04.2019
Ilolansalon rakennus kadun varressa

Vaalit ja vanhukset tuntuvat kulkevan käsi kädessä. Useana vuonna on noussut vaalien alla esiin epäkohtia vanhuspalveluissa.  Tämän vuoden katastrofit ovat ennätysmäiset. Ikäviä tilanteita on ollut yksityisissä, sekä myös kunnallisissa, jopa meidän Salossammekin. Mitä vielä ehtiikään tulla esiin? Mitä näistä voi ajatella?  Vahingonilolle ei ole aihetta, eikä pelolle.

Tulkka kattoma!

Lähettänyt Salva ry 12.02.2019
Ilolansalon rakennus kadun varressa

Ilolansalon aamiais- ja lounaspöytien ääressä käy vilkas keskustelu. Ihmetellään, kun lehdet ja uutiset ovat täynnä isojen hoivalaitosten ikäihmisiin kohdistuvia virheitä ja laiminlyöntejä. Todetaan: ”Kyllä meillä sentään on asiat hyvin.”

Yksityisiä on monenlaisia

Lähettänyt Salva ry 07.02.2019
Ilolansalon rakennus kadun varressa

Vanhustenhuollon tila keskusteluttaa näinä päivinä kaikkia.  Ikävä julkisuus lyö leiman kaikkiin palveluntuottajiin ja erityisesti yksityisiin.  Yksityisissäkin on eroja; osa on voittoa tavoittelemattomia ja yleishyödyllisiä, kuten Salva ry. Salvan palvelutuotanto kattaa erilaisia asumispalveluita, myös tehostettua palveluasumista palvelukodeissamme. Voittoa ei tavoitella, mutta ei tappiotakaan voi tuottaa. Saatava tulos käytetään meillä lainojen lyhennyksiin ja oman toiminnan kehittämiseen. Osinkoja ei jaeta, vaan maksetaan veroja Suomeen ja Saloon.