Kuka on vanha

09.02.2018
vanha nainen potrerrikuvassa

Kun Arvo Ylppö täytti sata vuotta, minä olin viisivuotias. Uutisointi Ylpön merkkivuodesta on jäänyt vahvasti mieleeni. Ylppö teki merkittävän uran suomalaisen neuvolajärjestelmän kehittäjänä. Pienelle pojalle tapaus näytti toiselta; kukaan, ei siis kukaan, voi täyttää sataa vuotta. Muistan kuvitelleeni Ylpön olleen varmasti ainoa satavuotias Suomessa, ehkä koko maailmassa. Olivathan omat isovanhempani suunnilleen 70-vuotiaita, ja sen vanhempia ihmisiä ei voi olla. Paitsi Ylppö, jonka nimikin tarkoitti jotain hienoa.

Ylpön syntymäpäivät palasivat mieleeni jokin aika sitten, saadessani keskustella Salon vanhimman asukkaan, Aini Järvelän kanssa. Kerroin tulossa olevasta valokuvanäyttelystä, jonka yhtenä mallina Aini oli. Hän kertoi omista muistoistaan. Kuinka olivat siskon kanssa käyneet valokuvattavina studiossa Turussa yli sata vuotta sitten. Tuntui käsittämättömältä, kuinka ihmisellä voi olla muistoja tapahtumista ennen kuin Suomi on itsenäistynyt, ennen kuin mitään sotia on käytykään, saati kaikkea nykypäivän hölmöilyä. Maailma ei ollut helpompi, mutta varmasti erilainen.

Ensimmäinen vuoteni Palvelukeskus Ilolansalossa on opettanut, ettei ikä määritä vanhuutta. Käytävillämme vastaan tulee asiakkaita yli puolen vuosisadan ikähaitarilla. Joku voi olla jopa Arvo Ylppöä vanhempi, ja jokainen ansaitsee tulla kohdelluksi ihmisenä.

Poistuessani Ainin luota, hän kysyi, milloin valokuvat ovat nähtävillä. Kerroin, että avajaiset ovat kuukauden päästä. ”Täytyy tulla katsomaan,” hän vastasi. Aini Järvelä nukkui pois rauhallisesti, kaksi viikkoa ennen näyttelyn avajaisia. 

Pasi Mäenpää palveluneuvoja

Muurlan Opiston Valokuvauslinjan valokuvanäyttely Ilolansalon Palvelukodin asukkaista on esillä Palvelukeskus Ilolansalon aulassa helmikuun ajan. Tilat avoinna joka päivä klo 8-18. Sisäänpääsy on maksuton.

Aini, kuvaaja Katariina Liehu.