Luonnon helmassa

30.10.2020
Syksyinen maisema järvelle

"Taas tänään kävelylle lähdin,
luonnon ääreen kauniiseen niin.
Kesä auringon säteet lämpimät,
ja tuulen henkäykset viileät.
Tuovat muistot ihanat mieleen,
taas hymy tulee suun pieleen.

Taas samaan paikkaan jään katsomaan,
kun suomen luonto on kauneimmillaan.
On vihreät lehdet puissa kauniina,
sekä koivut lumen valkoisina.
Arvostan tätä kauneutta uskomatonta,
enkä tajua miten tämä on mahdollista.

Veden ääreen tultua,
"En tiedä mistä puhua."
Niin upeaa ei löydy muualta,
kuin kauniilta suomen rannalta.
Meren raikas tuoksu ja viima,
sekä ihana kesän viileä huuma."

Luonto merkitsee lähes jokaiselle suomalaiselle jotain: kävelyä luontopoluilla, marjojen ja sienien keräämistä talteen, metsätöitä, tuoksuja, jotka tuovat mieleen jonkin tietyn hetken ja ajan, puutarhanhoitoa, kesämökin viereinen metsä tai maisema järven rannalla. Olemme onnekkaita, kun ympärillämme on paljon metsää ja luontoa. 

Käyn säännöllisesti patikoimassa ja kävelemässä luonnossa. Etsin eri lähteitä käyttäen uusia paikkoja, joita voin käydä tutkimassa ja ihastelemassa. Viime kesän aikana olen päässyt nauttimaan muun muassa Pirkkalan Iso Naistenjärvestä, Pirkanmaan Ulvaan-ja Vatulanharjusta, Säkylän Harjureitistä, Jämijärven metsäpoluista, Suodenniemen luontopolusta sekä useista Salon lähellä sijaitsevista luontoalueista. Viimeisin päiväreissuni suuntautui Teijon kansallispuistoon Hamarijärven ympäristöön ja rannoille: kävelin metsässä vanhan suunnistuskartan opastamana, nautin syksyisistä lehtien peittämistä poluista, istuin rantakalliolla teetä juoden, kuuntelin laineiden leikkiä, nautin korkealta kalliolta eteeni avautuvasta näkymästä, tuoksutin suopursun aromeja, sekä kävin kastautumassa järvessä. Rantakalliolla istuessani tiesin taas kuka ja missä olen, tunsin oloni onnelliseksi ja rauhalliseksi, sekä ymmärrän, kuinka iloinen olen nauttiessani yhteydestä luontoon ja ympäristööni.

metsä

Luonnolla on itselleni tärkeä merkitys. Nautin eri vuodenaikojen tunnelmasta, luonnon kiertokulusta, kasvillisuudesta, maisemista, eri vuodenaikoihin kuuluvista tuoksuista. Luonnossa liikkuminen on terapiaa - luonnon rauha vahvistaa hyvää oloa sekä rauhoittaa levottoman mielen. Vähitellen metsässä liikkuessa puiden humina, kasvillisuuden tuoksu, luonnollinen hiljaisuus löytää tiensä sisimpään ja oma rytmi sulautuu luonnon rytmiin. Huomaamatta ajatukset selkenevät, ongelmat on ratkaistavissa, ylikierrokset rauhoittuvat, ja sitä huomaa pysähtyvänsä luonnon pienien ihmeiden äärelle nauttimaan hetkistä, kuten palokärjestä puun rungolla tai järven pintaa ratsastavista aalloista. Sisäinen kiire rauhoittuu, luonnollinen rytmi voitelee. Jokaisella on hyvä olla se jokin asia, jonka avulla saa mielen rauhoittumaan, paikka, jossa tuntee olonsa hyväksi.

Luonto auttaa palautumaan stressistä ja unohtamaan arjen huolet sekä parantaa mielialaa; vaikutukset ilmenevät muun muassa verenpaineen alenemisena. Luonnon näkeminen ja kokeminen kuvienkin kautta voi kohentaa mielialaa ja muun muassa lievittää kipua. Toivottavasti kaikilla meillä on mahdollisuus jonkinlaiseen luontoyhteyteen: kansallispuistossa, lähimetsässä, läheisessä puistossa - nauttikaa kauniista syksystä ja luonnon kauneudesta sekä niiden hyvästä vaikutuksesta terveyteen ja mielialaan. 

Soile, sairaahoitaja