"Mammat ja papat ovat kivoja"

27.11.2020
mies ja nainen istuvat pöydän takana

Me kaikki tiedämme, että lasten suusta tulee totuus. Kerron teille tositarinan tähän liittyen. Olen asukasillassa ottanut esimerkin tyttären kahdeksanvuotiaasta pojasta ja samasta kaverista on nytkin kysymys. Kysyin häneltä lupaa. Reipas vastaus tuli ja hän sanoi, “voit käyttää myös nimeäni Viljami, koska en ole ihan vieras Ilolansalossa. “

“Olin edellisenä kesänä äidin kanssa ulkoiluttamassa vapaaehtoisena vanhuksia. Eräs pappa halusi kerätä roskia. Minä autoin ja vein ne lähimpään roskikseen.“ Hän lisäsi vielä, “olen ajatellut, voin tulla Ilolansaloon joskus töihinkin. Mammat ja papat ovat kivoja.”

Tämä oli pohjustuksena siihen, mistä oli tarkoitus kertoa. Menen ajassa vuosikymmeniä taaksepäin. Meillä kotona oli tapana kerrata sellaisia sanoja joissa oli s-kirjain. Minä en osannut sitä oikein sanoa. Esimerkiksi sana “kiitos”. Sanoin vain “kiito”. Jos minulle annettiin vaikka voileipä, sanoin kiitos ilman s-kirjainta. Äitini toisti sanan oikein .Tarkoitus oli, että matkimalla oppisin sanomaan s-kirjaimen. Silloin ei ollut mitään puheterapeuttia, joten muita konsteja käytettiin.

Viljamin äidillä oli pienenä sama s-vika. Aloin toistaa hänelle sanoja. Tämä sama tapa on sitten jatkunut. Viljamia on ärsyttänyt, kun annan hänellä jotain ja vastaan hänen kiitos-sanaansa kiitos. Minulle hän ei ole sanonut mitään. Kotona hän on huomannut, että siellä äiti sanoo samalla tavalla. Viljami oli kotona sanonut äidilleen, miksi sinä ja mami sanotte minulle takaisin kiitos. Teidän molempien pitää sanoa ole hyvä. Oli tullut hetken hiljaisuus ja Viljami oli sanonut, ei se ole mikään ihme, että molemmat sanovat samoin. Sinähän olet mamin lapsi.

Tämä sana kiitos on pieni, mutta todella tärkeä. Kunpa osaisimme kiittää jokaisesta uudesta aamusta, kun heräämme, vaikka voi olla vähän kankeutta jäsenissä ja liikkuminen vaivalloista ja ulkona pimeää. Yritetään löytää joka päivästä jokin kiitollinen asia.

Eräs tuttu radioääni sanoi aina ohjelman loputtua; “ylös, ulos ja lenkille”. Toivon että ne asukkaat, jotka jaksavat, tekevät kierroksen ulkona ja osa yrittää liikkua täällä käytävällä kykyjensä mukaan. Näin toteutuu päivän jumppahetki. Oikein hyvää viikonlopun ja pikkujoulun aikaa. Yritetään kaikki pysyä terveenä.

Irmeli, asukas