Mummuksi kesken työpäivää

01.11.2017
Mummuksi kesken työpäivää

Salvan emojärjestö Valli ry on halunnut nostaa isovanhemmuuden näkyviin ja korostanut sukupolvien välistä yhteisymmärrystä jo vuosikymmeniä. Tämän vuoden isovanhemmaksi valittiin Kirsi Kunnas. Valinta oli hieno! Kirsin runoissa on sanomaa kaikenikäisille. Vai mitä;

Oi, sanoi siili, olen tunteellinen siili, olen hyvä, kiltti, hellä. Ja kelläpä, kellä on vastaansanomista? Se vain on surullista, että piikkikuoren alla siilin hellyys piili. Oi, sanoi siili, olen surullinen siili, niin yksinäinen jotta! Ja se on aivan totta: Se yksinänsä eli ja piikein piikitteli, ja piikkikuoren alla sitten itkeskeli.

Kirsin mukaan ”isovanhempien myötä tulee pehmeämpi ote koko arkeen ja yhteiskuntaan. Aika on muuttunut ja isovanhempia tarvitaan entistä enemmän. Isovanhemmilla on tehtävä.” 

Puheenjohtajamme Jarmo ”Jambe” Vähäsilta kertoo Kiikkustuolin pääkirjoituksessa harjoittavansa kesäsiirtolatoimintaa seitsemälle lapsenlapselleen Särkisalon kodissaan. Annelin kanssa he siirtävät tärkeitä perinteitä lapsille, joille on kasvanut kännykkä käteen. Tämä tarkoittaa mm. verkoilla käyntiä aamuisin. 

Lenni, Sofia, Luka, Ilmari, Paavo, Henri, Johannes ja Juuso ovat tehneet minusta mummun. Toisinaan huomaan työnteon haittaavan tätä roolia. Onnekseni työpaikkani on lapsiystävällinen ja voin tarjota lapsenlapsille vaikka lounaan kesken työpäiväni, kun täälläpäin liikkuvat. Se jos mikä lisää työssä jaksamistani ja hyvinvointiani, olen saamapuolella.

Isovanhemmaksi ei voi vain ryhtyä. Asiat eivät ole niin yksinkertaisia. Isovanhempien ja lastenlasten suhdekaan ei ole aina pullantuoksuinen. Isovanhemmuus ei aina tarvitse verisiteitä, suhde voi syntyä ilmankin, vaikka Salvan vapaaehtoistyössä toimimalla. Ihminen tarvitsee toista ihmistä. Yksinäisyydestä kärsiviä on ihan liikaa, Salossakin! 

Hyvää isovanhempien päivää kaikille!

Anne Juntti, toiminnanjohtaja