Tet-viikko Ilolansalon Aatoskodissa

03.11.2017
Työharjoittelija kattaa palvelukodin ruokapöytiä

Täällä kirjoittelee Hermannin koulun 9-luokkalainen tyttö. Meillä oli koulussa viikolla 44 Tet-viikko. Päätin tulla viikoksi Ilolan saloon, koska lähihoitajan opiskelut ovat kiinnostaneet minua. Sain valita hoito, siivous tai ruoka puolen ja päädyin hoito puolelle. 

Päiväni alkoivat kello 10 aamulla. Ensimmäinen päivä oli hieman jännittävä, koska en tiennyt mitä tulen tekemään ja missä. Pääsin Lindan johdolla Aatos-kodille ja hän näytti minulle paikkoja. Aatos-koti on ihana rauhaisa ja mukava asuin ympäristö. Tykästyin siihen tunnelmaan, mikä Aatos-kodissa on.
Pääsin tutustumaan eri työtehtäviin monipuolisesti. Lindan sanoin: ”tällä työt ovat aika samanlaisia kuin perus kotityöt”. Esimerkiksi petasin sänkyjä, tiskasin ja käytin pesukonetta, katoin ja pyyhin pöytiä. Sain avustaa myös vanhuksia syömisessä. Sain katsoa vierestä monia muita asioita, joita minulle ei voitu vielä antaa työtehtäviksi. En tietenkään voi kertoa kaikkea, koska minulla on vaitiolovelvollisuus.

Työilmapiiri oli loistava. Vaikka oli ihan vieras ihminen, silti moikattiin. Kaikki olivat kilttejä ja auttavia. Heitimme hauskaa läppää keittiössä, kun ei ollut tehtävää. Vanhustenkin kanssa oli kiva jutella. Pari jopa tunsi sukuani, koska ovat asuneet joskus samalla paikkakunnalla, kuin minä tällä hetkellä. Oli ihanaa jutella samoista asioista mitä olen tottunut kuulemaan kotona. Ylipäätään oli ihana jutella ihan perus asioista heille.

Arvelen, että lähihoitajan koulutus alkoi kiinnostaa pappani poismenon jälkeen. Koska en itse pystynyt tekemään mitään hänen sairauksien parantumisessa, autoin häntä perus askareissa. Laitoin kenkiä jalkaa, annoin juotavaa ja paperia. Kun kuulin hänen poismenosta, järkytyin. Tiesin sen kuitenkin tapahtuvan. Se tapahtuu kaikille. Ysin syksyllä, kun aloimme käymään ammatteja, löysin lähihoitaja koulutuksen. Aloin lukea alasta enemmän ja aloin kiinnostua. Kun vihdoin pääsin tutustumaan ammattikoululle, varmistui, että lähden opiskelemaan siihen alaan. Ja tämä työkokemus varmisti sitä vielä enemmän.  Ajattelin pyrkiä tänne vielä kesätöihin, koska tällä oli niin mukavaa.
Suosittelen tätä paikka kaikille lähihoitajiksi kiinnostuneille, ihana paikka. <3

Piia Haarjärvi, 9. luokkalainen TET-harjoittelija Hermannin yläasteelta