Vapaaehtoisena olemme tärkeitä

25.04.2019
Nainen katsoo pöydällä esillä olevia koristeita

Vapaaehtoistyössä jokaisella on mahdollisuus toteuttaa itseään ja saada suoraa palautetta ihanilta avustettavilta. Salva ry:n Ilolansalon asukkailla on monella toiveita, joita me voimme toteuttaa. Meidän täytyy antaa vain hieman aikaa heille. Täällä on monia innostuneita vapaaehtoisia, jotka käyvät viikoittain ulkoiluttamassa asukkaita, vetävät erilaisia ryhmiä, laulattavat, vetävät jumppaa ym. Jokainen toimii suurella sydämellä ja saa vastalahjaksi hymyn, kädenpuristuksen ja sanan kiitos, kyynel silmäkuopassaan sanottuna.  Se kannustaa tulemaan uudestaan.

Vapaaehtoisetkin tarvitsevat kannustusta, arvostusta ja tunnustusta. Kukaan ei ole itsestäänselvyys. Pienetkin huomion osoitukset ovat tärkeitä, meille kaikille, koska ne lisäävät motivaatiota jatkamaan, antamaan enemmän ja olemaan tehokkaampi. Positiiviset kokemukset vaikuttavat ihmisen koko elämään. Jokainen tuleva hetki saa kultaiset raamit ja vastoinkäymisetkin tuntuvat kevyemmiltä kantaa. 

Monelle vapaaehtoistyö on jatkoa aikaisemmalle ammattityölle, jota voi nyt tehdä silloin tällöin. Meillä Suomessa elää kuitenkin voimakas talkoolaishenki, jonka mallin olemme useammat saaneet jo lapsena. Haluamme auttaa, kannustaa sekä tuottaa hyvää läheisillemme.  Monet vapaaehtoiset Ilolansalossa, ovat työskennelleet jo vuosia ja osa heistä koko Salva ry:n toiminnan ajan. He parhaiten voivat kertoa, mikä saa jatkamaan valitsemaansa arvokasta työtä. Monelle vapaaehtoisen antama aika on viikon tärkein ja odotetuin kohtaaminen. 

Minä olen ollut jo lapsesta asti, vanhempieni kanssa auttamassa muita ihmisiä. Maalla oli itsestään selvyys, että naapuria autetaan. Eihän siitä puhuttu sanalla vapaaehtoisuus. Samaa toimintaa olen jatkanut tullessani aikuiseksi ja monessa yhdistyksessä olenkin voinut olla vapaaehtoisena. Omalla esimerkilläni, olen näyttänyt mallia jo aikuisille lapsilleni. He ovat kaikki olleet kanssani erilaisissa vapaaehtoistoimissa mukana, milloin vertaistoimijoina tai kioskin pitäjinä, milloin askartelemassa ja leipomassa eri-ikäisten ihmisten kanssa.  

Salva ry:n vapaaehtoisena, koen olevani vapaaehtoisena aloittelija. Olen päässyt Puuhapiirin taitavien naisten ohjaustiimiin. Puuhapiirissa niin askarrellaan, neulotaan, kuin virkataan. Toiminnassa tarkeintä on tehdä käsillä töitä, joita talon asukkaat ja jäsenet voivat tehdä. Tärkeintä on tekemisen ilo. Moni iäkäs käsillään tekijä on tehnyt elämänsä aikana paljon itse. Kotiin on kudottu matot, kirjottu pöytäliinat ja virkattu verhot. Ommeltu omat ja lasten vaatteet. Vanhemmiten on raskasta huomatessaan, ettei käsillä tekeminen onnistu enää, niin kuin ennen. Ohjaajan tehtäviin kuuluu kunnioittaa ja kannustaa pienienkin tavoitteiden täyttämisessä. Iäkkäällekin on tärkeää toteuttaa itseään ja kokea olevansa tärkeä.

Jaana-Maria, vapaaehtoinen