Seniorimessuja valmistellessa

09.08.2019
Ihmiset keskustelevat messuteltan ympärillä

Vajaan kuukauden kuluttua, syyskuun neljäntenä päivänä Salon torilla, sillä Suomen parhaalla, järjestetään taas Seniorimessut. Messut ovat jo viidettä kertaa ja torikin on vakiintunut tapahtumapaikaksemme. Tänä vuonna teemana on varaudu vanhuuteen ja kaiken muun ohjelman lisäksi lavalla nähdään itse Mikko Alatalo.

Alkuun messutouhuun lähdettiin liikkeelle ”pienesti”. Vuonna 2015 täytimme Salon VPK:n talon lokakuun vanhustenviikolla. Jo ensimmäisillä messuilla talo oli täynnä mielenkiintoisia näytteilleasettajia ja lavan iloista ohjelmaa. Saimme suojelijaksi tasavallan presidentti Sauli Niinistön.  Pian alkoivat seinät tulla vastaan ja 2017 päätimme vaihtaa paikaksi Salon torin. Nyt kaikki halukkaat mahtuvat paikalle, niin esittelijät kuin messuvieraatkin. Ajankohdaksi vakiintui keskiviikko syyskuun alkuun, iltatoritorstaitten jatkoksi. Torin vahvuus on esteettömyys, helppo saavutettavuus ja keskeinen sijainti. Heti ensimmäisellä kerralla totesimme, että tilaisuus järjestetään sateen sattuessa sateella. Pitää koputtaa puuta -meitä on suosinut menneinä vuosina oikein hyvä messusää. Lavaohjelmassa on jokaisena vuonna ollut musiikkia, asiaa ja suositut muotinäytökset – niin tänäkin vuonna!

Messujen teema on joka vuosi mukaillut valtakunnallisen vanhusten viikon teemaa. Olemme rakentaneet tulevaisuutta, mielemme on tehnyt oppia, ikäpolvet ovat olleet yhdessä ja viime vuonna haimme torilta iloa arkeen. Tänä vuonna varaudumme vanhuuteen. Joka vuosi olemme myös tehneet messukyselyn ja vastanneiden kesken arponeet komeat palkinnot. Kyselyn tulokset olemme lähettäneet muun muassa vanhusneuvostolle ja Salon kaupunginhallitukselle. Olemme halunneet tietää mikä on oma vastuuni ja mikä yhteyskunnan vastuu, kun ihminen vanhenee. Olemme kysyneet mitä seniori voi itse tehdä Salon hyväksi ja mikä tekisi Salosta vieläkin paremman Seniorikaupungin. Tänä vuonna kysymmekin; miten sinä varaudut vanhuuteen? Kyselystä saamme arvokasta tietoa siitä, mitä senioriväestöllä on mielen päällä.

Tämän vuoden messujen valmistelu aloitettiin jo viime syyskuussa, kun päätimme varata torin heti edellisten messujen jälkeen. Joka vuosi on saatu uusia näytteilleasettajia mukaan. Iso kiitos myös vakioporukalle, joka on ollut mukana alusta asti. Tällä hetkellä suunnittelemme messuesittelijöiden sijoittelua torilla ja viilaamme lavaohjelmaa kuntoon. Myös Ravintola Ilolansalonsuositun messubuffetin menu alkaa olla viimeistelyä vaille valmis. Tänä vuonna on odotettavissa, että tori täyttyy iloisista laulavista ihmisistä Allsång på Skansen -tyyliin. Lavalle laulattamaan astuu suoraan Tammerkosken sillalta Mikko Alatalo.

On ollut ilo huomata, että seniorit läheltä ja kaukaa ovat merkinneet messupäivän jo kalentereihinsa. Messujen tärkein tavoite on koota seniorit yhteen, olla vuorovaikutuksessa ja jakaa tärkeää tietoa. Jos ja kun vanhat merkit paikkansa pitävät, viimeisen kuukauden sähellämme töitä hullun lailla, mutta messupäivänä kaikki tuntuu sujuvan kuin itsestään. Sovitaan, että silloinkin aurinko paistaa ja torilla tavataan. Sillä Suomen parhaalla.

Anu, sosiaalipuolen palvelupäällikkö

Seniorimessut Salon torilla keskiviikkona 4.9.2019 klo 10.00-15.00